Branding, creare identitate vizuala
Centrul de afaceri COOB te sprijina in lansarea proiectului tau startup cu etapa de creare identitate vizuala.
Identitatea de companie reprezinta baza pentru intreaga strategie de comunicare a unei companii, stabilind standardele de design dupa care se vor construi viitoarele campanii de marketing.
Pentru a crea o identitate de companie la nivel profesionist, trebuie sa urmarim un proces complex si foarte sofisticat. O imagine de calitate le va da clientilor tai increderea de care au nevoie pentru a te considera o companie profesionista.
Serviciile COOB de creare identitate vizuala cuprind:
* Creare brand
* Brainstorming pentru gasirea denumirii brandului
* Idee de brand
* Denumire şi slogan
* Strategie de brand
* Consultanta pentru inregistrare brandului la OSIM
* Brand awareness
Cea mai grea etapa este realizarea conceptului pe care se vor baza logo-ul (sigla) companiei si sloganul, tinand cont de cateva reguli de alegere a motivelor de design, a fontului si a schemei de culori ale logo-ului. Acestea te vor ajuta sa pastrezi o imagine consistenta in materialele pe care le vei pregati ulterior. De aceea, etapa de creare identitate vizuala trebuie sa fie perfecta, deoarece ea reprezinta o idee, un brand si o imagine pe care o vei folosi in viitor pentru firma ta.
Elemente de design pentru creare identitate vizuala
* Logo | Sigla
* Carti de vizita
* Coli cu antet
* Mape de prezentare
* Dosare A4
* Cataloage de prezentare
* Plicuri personalizate
* Felicitari personalizate
* Calendare personalizate
* Agende personalizate
* Fotografie de produs (.png si fotografie de produs 360 de grade)
Primii pasi de urmat in etapa de creare identitate vizuala
Primii pasi in care te vom ajuta sunt ideea de brand, denumirea brandului, gasirea unui slogan potrivit si gandirea unei strategii de brand.
Dupa ce parcurgem acesti pasi extrem de importanti, vom demara crearea grafica a elementelor de identitate a companiei, pornind cu designul unui logo profesionist si de impact.
Sigla firmei reprezinta elementul vizual ce descrie afacerea dv. in ochii publicului. O sigla bine aleasa este unul din elementele de baza ale unei identitati vizuale care promoveaza brandul si are impact asupra clientului.
Procesul de creare identitate vizuala si design al unui logo incepe prin identificarea tipului de imagine vizuala pe care clientul doreste sa o proiecteze, in functie de tipul afacerii si categoria de clienti pe care firma doreste sa o atraga.
In primul rand, sigla aleasa trebuie sa stabileasca si sa intretina contactul cu publicul. Acest rol este cu atat mai bine jucat cu cat sigla este construita din semne frapante menite sa inlesneasca asocierea dintre organizatie si sigla. Sigla trebuie sa lamureasca publicul cu privire la identitatea si personalitatea organizatiei. In traducere, sigla trebuie sa il determine pe client sa zica: "mie mi se adreseaza".
Creare identitate vizuala: Cum alegem simbolul unui logo
- Originalitate. Simbolul unui logo trebuie sa fie distinctiv, original si corelat cu domeniul de activitate, reflectand compania dv. intr-un mod unic. Ati fi surprinsi de cat de multi antreprenori doresc un logo asemanator cu al unui competitor. Daca sigla ta contine un simbol, el trebuie sa faca referire la industria in care activeaza compania, la numele companiei sau la un avantaj competitiv pe care compania ta il ofera.
- Impact maxim. Simbolul unui logo trebuie sa ii faca pe oameni sa isi aduca aminte de afacerea ta. De exemplu, daca ai o afacere care ofera servicii de livrari rapide, foloseste in logo un simbol precum limbile de la ceas. Ori, daca detii o afacere in domeniul high-tech, o alegere buna este folosirea unui simbol abstract.
- Imaginea inseamna mai mult decat 1000 de cuvinte! Simbolul trebuie sa aiba un design puternic si bine definit pentru a putea comunica non-verbal.
- Simplitate. Simbolul trebuie sa fie simplu ca forma. Evita sa folosesti prea multe detalii.
- Fidelitate la tipar. Logo-urile simple sunt recunoscute mai usor decat cele complexe. Liniile si caracterele ingrosate se disting mai bine decat cele subtiri. Acest aspect este important si pentru tiparirea siglei in bune conditii.
- Mic sau mare? Asigura-te ca logo-ul tau este estetic atat la o dimensiune redusa, cat si la o dimensiune mare. Gandeste-te cum ar arata logo-ul tau pe o carte de vizita si pe un roll-up de 2 metri!
- Simetrie. Asigura-te ca logo-ul tau este simetric. Gandeste-te cum ar fi daca un tablou ar avea toate culorile si detaliile stranse intr-un colt! Ar fi ciudat. Asa si tu trebuie sa te asiguri ca forma, culorile si densitatea liniilor din logo-ul tau sunt intr-o balanta echilibrata.
- Durabilitate. Gandeste-te daca vei folosi logo-ul ales chiar si peste 10-15 ani! Cea mai buna metoda pentru a te asigura de longevitatea logo-ului este sa fii sigur ca iti iubesti logo-ul inca de la inceput. Nu te multumi cu jumatati de masura!
- Nu modifica niciodata logo-ul! Daca vrei sa faci mici schimbari, bine! Dar nu schimba esenta! Poti reduce sau creste dimensiunea logo-ului, dar intotdeauna proportional.
Creare identitate vizuala: Cum alegem fontul unui logo
- Claritate. Alegerea unui font se masoara in eficienta sa. Daca un necunoscut se intreaba "Ce scrie acolo?" cand iti vede logo-ul, atunci cu siguranta acesta nu isi va atinge scopul. Fonturile mai "artistice" nu trebuie sa contina elemente de detaliu foarte fine pentru a asigura tiparirea in bune conditii chiar si pentru dimensiunile mici, cat si pentru a asigura o imprimare buna dpdv al calitatii.
- Tipul fontului. Asigura-te ca fontul folosit se potriveste mediului de afaceri in care activezi. Un proiect sobru va necesita fonturi business care sa inspire siguranta si incredere. Pe de alta parte, un proiect amuzant, tineresc, va avea nevoie de un logo in concordanta cu scopul sau.
Cum alegem culorile unui logo
Alegerea culorilor pentru un logo este un proces complex, insa cei ce inteleg regulile de baza vor avea un mare avantaj:
- Paleta de culori. Folositi culori apropiate una de cealalta. De exemplu, pentru o paleta de culori calde folositi rosu, portocaliu si nuante de galben.
- Nu exagerati! Nu folositi culori prea "tipatoare", deoarece acestea sunt deranjante pentru ochi.
- Alb-negru sau color? Logo-ul tau trebuie sa arate bine in alb si negru. In caz contrar, el nu va arata bine nici color. De asemenea, luati in calcul si faptul ca printul alb-negru are, de obicei, un cost mai scazut decat cel color.
- Semnificatia culorilor. Este bine sa cunosti culorile care pot declansa sentimente si emotii celor care privesc logo-ul tau. De exemplu, rosul poate semnifica sentimente precum iubirea, pasiunea, puterea, dar si agresivitatea. Este bine sa ai acest lucru in minte atunci cand incerci diferite combinatii de culori.
- Culoarea specifica brandului. Utilizeaza o anumita culoare pentru logo-ul tau. De multe ori, o culoare este asociata cu un anumit brand. Gandeste-te la rosul specific firmei Vodafone sau verdele specific firmei Cosmote!
- Vizibilitate. Culoarea logo-ului trebuie aleasa astfel incat sa asigure o vizibilitate foarte buna pe un fundal alb sau deschis la culoare (alternativ, se pot crea variante de logo pentru fundaluri inchise).