Infiintare firma
Centrul de afaceri COOB iti ofera consultanta gratuita despre ce pasi trebuie sa urmezi daca doresti sa iti depui singur dosarul de infiintare firma la ONRC, fara sa fie nevoie sa platesti un avocat.
Tarife Registrul Comertului pentru infiintare firma
- Taxa de verificare disponibilitate firma si rezervare denumire firma - aproximativ 45 lei
- Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei (aprobate prin HG nr. 156/2017 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 220/2017) - 122 lei (pagina de manuscris a actelor inaintate spre publicare reprezinta 2.000 de semne, inclusiv spatiile).
* Verificati inainte la ONRC daca tarifele nu s-au modificat!
Pasii care trebuie urmati pentru infiintare firma
1. Rezervarea denumirii firmei:
- verificarea disponibilitatii denumirii se poate face online, pe siteul ONRC, sau la orice sediu ONRC.
- completati o cerere de rezervare a denumirii firmei (descarca cererea aici) - trebuie completate trei denumiri propuse, in ordinea preferintelor
- achitati taxa de verificare disponibilitate firma si rezervare denumire firma (la casieria ONRC)
- depuneti cererea de rezervare a denumirii firmei (se poate face la orice sediu ONRC din Romania, nu neaparat din judetul dv.)
2. Cum alegem codul CAEN potrivit activitatii firmei
- Centrul de afaceri COOB iti ofera consultanta gratuita pentru alegerea codului CAEN. Tot ce trebuie sa faci este sa ne contactezi si sa ne descrii afacerea pe care vrei sa o incepi.
- Daca vrei sa te descurci singur, poti consulta lista cu coduri CAEN.
3. Intocmire act constitutiv pentru infiintare firma
Centrul de afaceri COOB iti ofera consultanta gratuita pentru intocmirea actului constitutiv. Te vom invata pas cu pas ce elemente trebuie sa cuprinda actul constitutiv si cum sa il personalizezi pentru afacerea ta.
Pentru inceput, poti descarca:
4. Intocmire contract de comodat pentru sediul social (sau contract de inchiriere, dupa caz)
Centrul de afaceri COOB iti ofera consultanta gratuita pentru intocmirea Contractului de comodat. Este nevoie de documentul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social (contract de vanzare-cumparare, contract de donatie, certificat de mostenitor, act notarial de iesire din indiviziune, hotarare judecatoreasca definitiva sau alte documente).
Daca sediul social se afla la bloc, este necesar acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari. Acesta se realizeaza sub forma de tabel, cuprinzand nume si prenume vecini (stanga, dreapta, sus, jos), numarul apartamentului, serie si numar act identitate, semnatura.
5. Depunerea capitalului social la banca
- valoarea capitalului social este de minim 200 lei, divizat in parti sociale egale, care trebuie sa aiba o valoare minima de 10 lei fiecare
- alegeti banca cu care doriti sa lucrati pe viitor (se poate alege si alta banca pentru depunerea capitalului social, dar, apoi, transferul capitalului social in contul curent este mai complicat si poate implica unele comisioane bancare)
- la banca, sunt necesare: dovada rezervarii denumirii firmei la ONRC, CI actionari si administratori, actul constitutiv si contractul de comodat pentru sediul social.
6. Depunerea dosarului pentru infiintare firma la ONRC
- Declaratie pe propria raspundere semnata de asociati sau de administratori din care să rezulte, dupa caz, ca: persoana juridica nu desfasoara activitati la sediul social sau la sediile secundare SAU CA persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, a protectiei mediului si a protectiei muncii pentru activitatile precizate în declaratie;
- Declaraţiile date pe propria răspundere, după caz, de către fondatori/administratori/cenzori sau persoane fizice reprezentante ale persoanei juridice numită administrator sau cenzor, din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi (in original)
* Pentru firmele cu asociat unic - declaratia ca persoana are calitatea de asociat unic într-o singura societate cu răspundere limitata sau că societatea cu raspundere limitata cu asociat unic nu este asociat unic in alta societate cu raspundere limitata;
- Dovada verificarii disponibilitatii si a rezervarii firmei (in original);
- Actul constitutiv (in original);
- Contractul de comodat/inchiriere pentru sediul social - documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social (copie)
- Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise de asociati la capitalul social (copii)
- Actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice (copie);
- Specimenul de semnatura pentru asociati si administratori - se realizeaza gratuit in fata ofiterului ONRC. In cazul in care doriti sa nu va ocupati personal de dosarul de infiintare firma, va trebui sa mergeti personal la un notar public si sa dati specimenul de semnatura (tarif notarial aproximativ 50 lei / persoana).
- Dovezile privind plata taxelor la ONRC / Monitorul Oficial.
* Acte necesare in cazuri speciale (infiintare firma in domeniul medical)
Pentru infiintare clinica medicala, este necesar ca minim 1/3 dintre administratorii firmei sa fie medici cu libera practica valida (nu este obligatoriu ca asociatii sa fie medici).
In acest sens, atunci cand intocmim dosarul cu actele de infiintare firma la ONRC, trebuie sa depunem si copie dupa CI, diploma de studii, certificat de membrul al Colegiului Medicilor vizat pe anul in curs si dovada de libera practica.
** Acte legalizate / autentificate la notar necesare pentru infiintare firma (in cazuri speciale)
- In cazul in care doriti sa depuneti la ONRC un dosar de infiintare firma cu sediul social aflat intr-un imobil in care mai exista un sediu social al altei firme (nu se ia in calcul existenta unui PFA), va este necesara o declaratie pe propria raspundere autentificata la notar, care sa certifice faptul ca in acel imobil exista spatiul necesar infiintarii unei noi firme. Tariful notarial este aproximativ 80 lei.
*** Autorizarea domeniului / domeniilor de activitate - atunci cand depuneti dosarul pentru infiintare firma, puteti opta sau nu pentru autorizarea domeniului / domeniilor de activitate. Acordati atentie acestui detaliu, deoarece exista programe de finantare pentru startup-uri care solicita ca firma aplicanta sa nu fi avut in trecut domeniul de activitate (pentru care solicita finantare) autorizat. Totusi, in cazul in care nu autorizati de la inceput domeniul de activitate, la momentul in care incepeti activitatea propriuzisa a firmei, domeniul de activitate trebuie autorizat la ONRC (ceea ce implica un cost suplimentar).
7. Deschiderea contului curent la banca
- Dupa ce ONRC iti elibereaza toate documentele doveditoare pentru infiintare firma (CUI, Hotararea judecatoreasca si Certificatul constatator), poti merge la banca unde ai depus capitalul social pentru a deschide contul curent al firmei
- Capitalul social se va transfera integral (fara comisionare) in contul curent
- Banca va face interogare la ONRC pentru Certificatul constatator desfasurat (pentru care iti va percepe taxa de 30-45 lei).
8. Depunerea declaratiei de inregistrare fiscala la Administratia Financiara competenta trebuie realizata in termen de 30 de zile de la data infiintarii societatii.
9. Achizitionarea unui Registru unic de control
- se realizeaza de la Administratia Financiara de pe raza teritoriala a sediului social
- acte necesare: CUI, act constitutiv, CI asociat / administrator
- tarif: 27-30 lei
- amenda pentru lipsa Registrului unic de control este 500 lei.
-
Iti garantam eficientizarea cheltuielilor pentru infiintare firma si a timpului necesar pana la finalizarea actelor
Cu ajutorul Centrul de afaceri COOB, poti parcurge etapa de infiintare firma cu doar aproximativ 200 lei, fara a mai fi nevoie sa platesti comisioane la avocat sau la notar, care pot depasi usor 500 lei (suplimentar fata de tarifele la ONRC).
Iata o comparatie a cheltuielilor pentru infiintare firma:
Infiintare fima cu consiliere gratuita din partea Centrului de afaceri COOB | Infiintare fima de catre avocat | |
Taxa de verificare disponibilitate firma si rezervare denumire firma | 45 lei | 45 lei |
Publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei | 122 lei | 122 lei |
Capital social (il poti folosi ulterior, in contul curent) | 200 lei | 200 lei |
Comision bancar pentru interogare certificat constatator | 35 lei | 35 lei |
Specimen de semnatura la notar | 0 | 50 lei per asociat si/sau administrator |
Imputernicire notariala pentru persoana care se ocupa de dosarul de infiintare firma | 0 | 80 lei |
Onorariu avocat | 0 | 300-400 lei |